Brussel verwelkomt 2030 UCI Road World Championships

Brussel verwelkomt 2030 UCI Road World Championships

Events  27/09/2024

Vanmiddag heeft de Internationale Wielerunie (UCI) tijdens het WK in Zürich de gaststeden voor de UCI Road World Championships in 2029, 2030 en 2031 bekendgemaakt. Brussel mag zich opmaken voor een heus wielerfeest in 2030, want dan keert de strijd om de regenboogtrui na 9 jaar terug naar België.

Iedereen die er in 2021 bij was weet nog goed hoe groot het wielerfeest tijdens Flanders 2021 was. Ook de Grand Départ (2019) in Brussel zorgde voor een uit de kluiten gewassen koersfeest. Met het nieuws van vanmiddag krijgt iedereen die zo’n dag nog eens wil herbeleven iets om naar uit te kijken.

Dat Brussel als de hoofdstad van dé wielernatie bij uitstek, de hometown van Eddy Merckx en Remco Evenepoel en de thuisbasis van de Europese Unie zich kandidaat stelde voor de 2030 UCI Road World Championships, was geen toeval. In 2030 bestaat België namelijk 200 jaar. Geen betere manier om het land waar de koers thuis is te vieren.

Benoit Hellings, schepen van sport Stad Brussel: “Wielrennen zit in het DNA van België, en Brussel wordt opnieuw de fietshoofdstad tijdens het tweehonderdjarig bestaan van ons land. Brusselaars mogen trots zijn om het grootste wielerfeest ter wereld te mogen verwelkomen. We bedanken de UCI voor het vertrouwen in ons ambitieuze project en kijken er nu al naar uit om in september 2030 Lotte Kopecky, Ewoud Vromant en Remco Evenepoel door de straten van Brussel te zien fietsen!”

Flanders Classics mag met z’n ervaring als mede-organisator van de 2021 UCI Road World Championships en het recente EK in Limburg nu beginnen bouwen aan Brussels 2030.

Tomas Van Den Spiegel, namens vzw Worlds Brussels 2030: “We zijn enorm vereerd deel te mogen uitmaken van dit prestigieuze project. In 2021 vierde het WK z’n 100ste verjaardag, in 2030 zullen we de 200ste verjaardag van België vieren. Het zal dus opnieuw een wielerfeest met een gouden randje worden. Eentje waarbij we onze hoofdstad, ons land en onze tradities, op en naast de fiets, centraal zullen zetten. Bovendien trekt onze organisatie met de Brussels Cycling Classic elk jaar al een keer naar de hoofdstad. Brussel is voor ons dus geen onbekend terrein. We werken dan ook al jarenlang goed samen met de stad en kijken er enorm naar uit om die lijn door te trekken en samen onze schouders onder Brussels 2030 te zetten.”

Zes jaar is nog een hele tijd. Wielerfans zullen dus nog wat geduld moeten oefenen. Nu de kandidatuur bevestigd is, gaat de organisatie alvast aan de slag met het parcours. Meer nieuws daarover volgt op een later moment.

In 2021 vierde het WK z’n 100ste verjaardag, in 2030 zullen we de 200ste verjaardag van België vieren. Het zal dus opnieuw een wielerfeest met een gouden randje worden
Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics
Fiets door de mooiste Belgische regio’s met de Proximus Cycling Challenge
Lees meer | Fiets door de mooiste Belgische regio’s met de Proximus Cycling Challenge
Vzw EK Limburg 2024 verwelkomt STG-badkamers als main partner
Lees meer | Vzw EK Limburg 2024 verwelkomt STG-badkamers als main partner
Ethias partner van EK wielrennen in Limburg
Lees meer | Ethias partner van EK wielrennen in Limburg
Fiets jouw klassiekers tijdens de Teamleader Crm Classics Tour
Lees meer | Fiets jouw klassiekers tijdens de Teamleader Crm Classics Tour